cell4glue

Ερευνητικοί και τεχνολογικοί στόχοι ανά φορέα

ΧΗΜ-ΑΠΘ: Η ομάδα του Τμήματος Χημείας ΑΠΘ/ΚΕΔΕΚ θα εργαστεί στην ανάπτυξη και βελτιστοποίηση των μεθόδων και διεργασιών εκλεκτικής απομόνωσης της φυτικής κυτταρίνης απο διάφορους τύπους λιγνοκυτταρινούχας βιομάζας (αγροτικά ή δασικά παραπροϊόντα) και στην ελεγχόμενη παραγωγή βακτηριακής κυτταρίνης από γλυκερόλη (ως παραπροϊόν της παραγωγής βιοντηζελ, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Επίσης, θα μελετήσει την μετατροπή των αρχικών μορφών κυτταρίνης σε νανοδομές κυτταρίνης καθώς και την επιφανειακή τροποποίηση τους. Θα εργαστεί επίσης στην βελτιστοποίηση της παρασκευής των νέων σύνθετων συγκολλητικών ρητινών με τους διάφορους τύπους (νανο)κυτταρίνης με στόχο να ενισχυθεί η αναμιξιμότητα και χημική συνάφεια τους με τις συγκολλητικές ρητίνες και να προσδώσουν στα τελικά προϊόντα τις επιθυμητές ιδιότητες.

CHIMAR: Θα αναπτύξει τεχνολογία παραγωγής πολυμερών (ρητινών), ενισχυμένων με τα αναπτυσσόμενα, κατά τη διάρκεια του έργου, είδη (νανο)κυτταρίνης, που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή προϊόντων σύνθετης ξυλείας. Επιπλέον, η CHIMAR, θα αξιοποιήσει τη μικροβιακή ή/και φυτική (νανο)κυτταρίνη ως πρόσθετο στο ολιγομερές μελαμίνης-φορμαδεΰδης, για τον εμποτισμό χαρτιών, που προορίζονται για την επικάλυψη των επιφανειών των προϊόντων σύνθετης ξυλείας.

Nanotypos: Θα παραλάβει τα έτοιμα εμποτισμένα φύλλα χαρτιού ή/και τα επικαλλυμένα, με τα εμποτισμένα φύλλα χαρτιού, δοκίμια σύνθετης ξυλείας και θα επεξεργαστεί τις επιφάνειές τους με Θερμική Νανολιθογραφία, ούτως ώστε να σχηματίσει νανο-κολώνες, οι οποίες θα καταστήσουν την επιφάνεια ικανή να φέρει υδροφοβικό ή/και ελαιοφοβικό, αλλά και αντιμικροβιακό χαρακτήρα.